tisdag 17 februari 2009

Studentmobilisering i Åbo

Tisdagen den 17 februari samlades ett tjugotal personer för att diskutera universitetsreformen och kommande mobilisering till ett studentnätverk i Åbo.


Reformen



Presentationen av universitetsreformen lyfte upp de huvudsakliga problemområdena i lagförslaget. Först diskuterades frågan om det ekonomiska ansvaret, och hur fundamental förändringen från statliga inrättningar till ett system där universitet går i konkurs verkligen är. Den ekonomiska autonomi som universiteten kommer att åtnjuta ifall lagen godkänns, kan i princip förvandla dem till en förlängning av företagens produktutvecklingsenheter. Idag består universitetens finansiering till 64 % av statliga medel, resten kommer från avgiftsbelagd serviceverksamhet och donationer. I framtiden kommer universitetsföretagen i huvudsak att skaffa sig medel genom egen affärsverksamhet och kapitalplaceringar. Även den externa styrelserepresentationen lyftes upp, och det hot mot den traditionella trepelar-modellen som lagen utgör. De förändrade arbetsförhållandena inom alla universitet, övergången från tjänsteförhållanden till arbetsavtal, ger universiteten större möjligheter att bedriva en personalpolitik baserad på belöning och produktivitetskrav. Slutligen diskuterades även terminsavgifterna, och den ojämlikhet som det nuvarande lagförslaget innebär. Hur länge kommer man att kunna hålla de finska studerande utanför kraven på avgifter, då dörren redan öppnats för en del? Lagen kan leda till att man småningom inför avgifter för marginella utbildningsområden, för dem som inte är direkt lönsamma för universitetet eller nationalekonomin. Man söker högsta möjliga avkastning för sin insats, och de marginella vetenskapsområdena klarar sig inte i konkurrensen.


Värdeprogram presenteras som realism



Reformförslaget ger uttryck för en neoliberal syn på staten och kontroll, där det endast är marknaden som kan bringa frihet. Universitet under staten presenteras som beroende, ofria och kontrollerade. Parollen om autonomi blir absurd då man de facto går in för ett annat beroende, ett ekonomiskt beroendeförhållande av näringslivet som definitivt inte gynnar fri kunskap eller forskning.

Universiteten som samhällsinstitutioner är idag underställda organisationers som OECD:s politiska och ideologiska kvalitetskrav, ett ideologiskt ramverk inom vilket produktivitet, effektivitet och konkurrenskraft är ledstjärnor, värden, som måste kunna mätas och jämföras internationellt. Så blir terminsavgifterna ett politiskt redskap för att mäta utbildningens konkurrenskraft enligt enklaste marknadsmodell – hur mycket är du villig att betala?

Efter presentationen av lagen följde diskussion och tal av personal och studerande om mobilisering och agerande inför reformen. En professor i sociologi talade om den samhälleliga hegemoni som presenterar ett sätt att tänka som vi sedan accepterar, som presenteras som realism men i själva verket är värdeprogram som vilar på högerideologisk bas. New Public Management lär oss att stora enheter och sammanslagningar är realism och lönsamt, att demokratibortfall och marginalisering av små ämnen måste godtas.

Indoktrinerade av ett visst tankesätt blir reaktionen hos folket, personal och studerande, en fråga om anpassning. Man presenteras färdiga modeller, förslag och tankesätt som man fokuserar på att anpassa sig till så gott det går. Motstånd kvävs innan det uppstår.


Hur formulerar vi mothegemonin?


Två representanter från Studentaktionsnätverket i Helsingfors presenterade sin verksamhet där, samt tanken på ett nationellt nätverk av studerande där grupper på olika håll i landet verkar tillsammans och parallellt. Studentaktionsnätverket har en interaktiv hemsida, som kan fungera som ett forum för grupper från hela landet. Nästa händelse i Helsingfors är en demonstration mot lagförslaget som ordnas torsdagen den 19 februari, dagen innan det tas upp till behandlig i riksdagen. Den 13 mars kommer en ännu större demonstration att ordnas i Helsingfors, i samband med att en namninsamling med ändringsförslag lämnas till bildningsutskottet. Studentaktionsnätverket hoppas då på deltagare från hela landet.

Efteråt följde en diskussion om hur mobiliseringen i Åbo skall se ut. Mindre demonstrationer skall ordnas runtom i hela landet på torsdag 19.2, och det beslöts att en liknande skall ordnas även i Åbo. Demonstrationen sker 19.2 klockan 14, genom en utmarsch från föreläsningar. Därefter samlas alla framför Åbo universitets administrationsbyggnad för en begravningsceremoni för den fria bildningen.
Efter torsdag följer dock fortsättning även i Åbo, då mer verksamhetsplanering samt mailinglista är på kommande.

1 kommentar:

  1. Oopsalainen intä santa
    kuukkafanta hälle kantta
    hyvos uuni värsä tanta,
    tyynelä ruotsin planta,
    korvela kiosken pantta,
    uussamappin ladenranta!

    :o)

    Dillebonus:

    Vaar en koltiveerad herre,
    bli betraktad såsom svaag,
    det är sanningen dessvärre,
    såådan är koltoorens laag.

    Men hOOt går hem & knolar mosan
    hela väägen till finaalen
    - annas får väl gamla koosan
    taa sej oti mOOmindaalen!
    .
    (Hurrarna hurrar Horraa Horraa Horraa Horraa.)

    http://kraxpelax.blogspot.com/

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera